Over ons

Spitsbroek

Wij, Ronald en Nicole, zijn in 1988 onder de naam Spitsbroek begonnen met het telen van witte asperges. Sindsdien hebben we ons steeds verder gespecialiseerd in deze teelt en hebben we alle facetten in eigen hand.
Vanaf de aanplant tot de verkoop gebeurt alles intern wat betekent dat we versheid en smaak kunnen garanderen.

Wij zijn een familiebedrijf, man en vrouw en sinds 2015 is onze zoon Bastiaan ook actief in het bedrijf. Onze jongste zoon is sinds 2018 ook actief binnen Spitsbroek.

Een asperge is geen makkelijk te telen groente. De afhankelijkheid van de weersomstandigheden is groot en daarom kan er per dag een groot verschil in het aantal te oogsten kilo’s zijn.

Maar wat het leuk maakt is het leveren van één van de lekkerste, gezonde groenten die er zijn. Bijna biologisch is het een heerlijke groente en wat het ook speciaal maakt is de tijdelijkheid, een koudegrond asperge groeit vanaf begin april en wordt geoogst tot 21 juni. Dus als u ook van seizoensgebonden voedsel houdt, is de asperge een aangewezen groente!

Een beetje geschiedenis:

Asperges zijn een van de oudste groenten die er bestaan

Al in het stenen tijdperk werden wilde asperges gegeten en in het oude Egypte werden asperges geteeld. Dat bewijzen 5000 jaar oude graffresco’s waarop bundeltjes asperges te zien zijn. Het woord asperge is van oorsprong Grieks en was aanvankelijk een aanduiding voor zachte groentescheuten. De aspergesachtige loten van diverse planten waren al bij de Grieken, net als tegenwoordig de asperge, een geliefde lekkernij. 

Asperges en gezondheidVerse AA asperges

Asperges werken vochtafdrijvend, bevorderen de stofwisseling en zijn caloriearm en rijk aan vitamine C, vitamine K, vitamine E en kalium. Een asperge is een van de belangrijkste leveranciers van vitamine E. Vitamine E brengt zuurstof naar de cellen en beschermt ze tegen ziekteveroorzakende celveranderingen. Bovendien beschermen asperges onze ogen. Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat de groente een stof bevat die de oogziekte cataract (grauwe staar) voorkomt. Een vergelijkbare werking hebben avocado, watermeloen en sinaasappel

De oogst van asperges

In het verleden diende men de asperge zo snel mogelijk na zonsopgang te oogsten omdat de reeds boven de grond gegroeide plant door zonlicht onmiddellijk verkleurd en daarna bij het sorteren in een lagere klasse terechtkomt. Al enige jaren worden onze asperges afgedekt met plastic, hierdoor kan gedurende de gehele dag worden geoogst. Het oogsten is nog steeds handwerk, met een mes op een lemmet van ongeveer 40 cm worden de asperges stuk voor stuk voorzichtig uit de rug (een hoop grond op het bed van ongeveer 30 cm) gehaald. 
Op het bedrijf aangekomen 
worden ze zo snel mogelijk in koud water ondergedompeld, waarna ze via een elektronische sorteermachine door een mini-wasstraat gaan, ze worden keurig afgesneden op dezelfde lengte en in 18 soorten gesorteerd. Dit gedeeltelijk handmatige sorteren kunt u iedere dag zien tussen 09.00 en 15.00 uur.
Op het veld kunt u een wandeling maken en het oogsten bekijken, op aanvraag worden er rondleidingen gegeven.